Stockholm över dagen – marknadsmöte med HOI

Jag är uppvuxen med göteborgarens standardförakt för Stockholm – östkustens hårvaxglänsande pärla. Jag har sköljts i göttandets salta gliringar mot handväskornas huvudstad.

Men om man bortser från rulltrappor med dubbla omkörningsfiler, så är det kanske dags att jag skärper mig. En solig aprildag i Gamla stan är såpass atmosfäriskt och fylld av historik att det vattnas i själen. Motvilligt. Fan.

Gamla stan

Har varit på marknadsmöte med förlaget. Varvat strategier, tips och trix med personliga berättelser om livet i allmänhet, och skrivande i synnerhet. Tankar om att pröva sig själv och utmana det invanda. Praktik bakom den ständiga teorin om att offra trygghet för en personlig utveckling. Lätt sagt. Svårt gjort. Några nyckelord på B: Balanser. Bagage. Brännpunkter.

Utsikter mot nya heminredningscitat: ”Skriv där hjärtat är, för alternativet är inget vidare”.

Vi pratade om bakgrunden till min bok. Den började som en meditation över att försöka förstå. Annars hade det blivit en till bok där Ondskan är den eviga fienden. Och lidandet är det enda att ta med sig från övergreppen. Inget mer än att människan är människans fiende. Punkt. Resten är olyckliga sammanträffanden. Kollisioner mellan människan och det i människan som vill förinta människan.

När jag började läsa om 1900-talets människoexperiment var övergreppen svindlande. Men om man ser bortom ondska framträder ambitioner om att med hjälp av forskning kunna skapa en bättre framtid. Frågan blir istället: Är det möjligt att respektera mänskligheten om forskningen inte tar hänsyn till den enskilda människan? Svaret varierar med perspektivet. Vad som är värde blir flytande: Människovärde och Forskningsvärde.

Etiska frågeställningar man brottats med nästan så länge man kunnat fundera över värdet på ett människoliv. Sandlådefrågorna: Skulle du offra en gammal eller en ung människa, om du var tvungen att välja? Hur många ”vanliga” människor tillsammans är lika mycket värda som en Ledare? Man håller en mental järnvägsväxel, med endera alternativ på vardera spårval.

Frågor som kan verka betydelselösa i sandlådan, bränner när det finns förhoppningar om svar på viktiga frågor, och människan framför dig är den möjliga vägen till svaren. Vare sig svaren rör hur snabbt en människa kan stiga från djupdykning, utan att explodera. Hur socker och karies smular sönder tänder. Eller hur det kan vara möjligt att medicinera psykiskt sjuka …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s